joi, 14 octombrie 2010

Salina Turda

In aceasta vara am petrecut 3 zile la Turda. Bineinteles ca printre obiectivele vizitate s-a numarat si salina. Intrarea e contra cost, pretul unui bilet de adult e de 15 ron, iar durata unui tur al salinei dureaza cca o ora jumatate. In perioada verii salina se viziteaza intre orele 09-17, iar accesul in salina se face pana la ora 15. In interiorul salinei, temperatura e de 10-12 grade C.
Pana in salina trebuie strabatut un tunel de 200m. La intrare te izbeste un miros ciudat. Datorita diferentei de temperatura in primii 70m vaporii de apa din atmosfera condenseaza si pardoseala are un aspect urat.
Dupa aceea pardoseala e uscata si se vede din ce in ce mai mult depozite de sare pe peretii tunelului.
O data intrati in salina se observa o scadere a depozitelor de sare cristalizata de pe pereti, acestia fiind tot mai netezi si cu o multitudine de forme si culori.


Prima sala intalnita e cea a ecourilor. Ai m-am distrat ca un copil... am strigat si am scos tot felul de sunete.
Dupa aceasta sala am coborat cateva trepte si ni s-a deschis in fata sala cea mare. M-a vrajit instantaneu... parca eram intr-un film SF... atatea lumini , sticla, metal si lemn...Se poate cobora cu liftul sau pe scari. Deoarece era multa lume am hotarat sa coboram pe scari. La fiecare nivel era trecut anul in care s-a sapat acel nivel...
Da... chiar e sare!!!
Si iata liftul care m-a innebunit... SUPERB!!!
Salina dispune de multe locuri de distractie... mini bowling, mini golf, teren de sport, loc de joaca pt copii, badminton, sala de concerte etc.
Si bineinteles ROATA... Un tur costa 5 ron de persoana...
Si e foooooarte romantic!!!... Ne-am dat de doua ori...
Radu admira stalactitele si face pe interesantul...
Cea de a treia sala mi-a placut cel mai mult... Sub forma de clopot, sala e un lac cu o insula de sare in mijloc pe care a fost contruit un ansamblu din lemn, metal si lumini...
Contra cost te poti plimba cu barca pe lac de jur imprejurul insulei.
Accesul pe insula se face pe un pod de lemn... superb!
Vedere de pe insula inspre sala mare a salinei.
Apa din lac e saturata si pe lemn incep sa se formeze cristale de sare.
Din nou podul... imi place ce sa mai zic...

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...