joi, 18 februarie 2010

Cetatile Ponorului si Cheile Galbenei

Cetatile Ponorului sunt o creatie incredibila a naturii care ma impresioneaza de cate ori le vad. De aceea am revenit pe plaiurile Padisului si in octombrie 2009. Nu as alege alt anotimp decat toamna pentru a vizita acest splendid decor.

In acest anotimp natura are culori impresionante: rosu, galben, visiniu, portocaliu, maro si verde. Multitudinea de specii de copaci face ca aceste paduri sa para covoare tesute la tara...

Cheile Galbenei sunt si ele de o impresionanta frumusete. Noi nu am reusit sa le vizitam decat pe deasupra pana la cel de al doilea punct de belvedere.

Izvorul raului care a format aceste chei se afla in acest minunat ochi de apa al carui culoare azurie ne-a uimit pe toti.

Apoi, in ritm navalnic, apa si croieste drum printre bolovani...

... ce creeaza un defileu impresionant al carui fund nu se poate deslusi din punctul de belvedere.

Anul acesta ne-am planuit sa revenim pe plaiurile bihorene pentru a descoperi alte pesteri si chei minunate ale acestei zone.

luni, 15 februarie 2010

Lacul Sf. Ana si Tinovul Mohos

In 13 septembrie ne-am propus cu prietenii nostri sa mai facem o iesire pe meleagurile minunate ale acestei tari necunoscute de multi dintre noi. Asa ca dis de dimineata ne-am urcat in masina si dupa un drum de cca 3 ore am ajuns in acea zona minunata.

Aceasta zona e o rezervatie naturala ce include 2 cratere. In primul crater s-a format lacul vulcanic Sf. Ana de o incredibila frumusete. Nu stiu daca asa e de obicei, dar zona era foarte linistita in acea duminica.

Inainte de a ajunge in parcarea ce se afla aproape de malul lacului se poate urca in punctul de belvedere.

Al doilea crater al muntelui e o mlastina atipica... cenusa vulcanica s-a depus la suprafata, iar pe aceasta s-au adaugat praf si in timp s-a format un sol instabil. Zona se viziteaza doar cu ghid si turul costa cca 3 RON de persoana. Am avut noroc deoarece grupul a fost relativ mic (12 persoane). Cand ajungi in zona ti se spune sa nu ramai prea mult timp intr-un singur loc deoarece exista riscul ca sa te scufunzi. Cu cat te apropii de mijlocul craterului solul e tot mai subtire si instabil.

Cand intrii in zona craterului trebuie sa mergi pe poteca special amenajata, zona e rezervatie naturala si nu trebuie distruse speciile de plante ce traiesc aici. Ghidul ne-a invitat sa incercam senzatia ciudata pe care ti-o da solul, de burete, parca mergeam pe o saltea cu arcuri...

Din loc in loc sunt ochiuri de apa, apa neagra... ca haul iadului...

Ne sunt prezentate si speciile de plante specifice zonei, plante carnivore, otravitoare si halucinogene.

Desi zona e rezervatie si ti se spune sa nu fumezi sau sa faci foc deschis, pe zona de intoarcere am adunat 20 de mucuri de tigara... un pachet intreg. Oare de ce se pune mai mult in gluma decat in serios ca suntem cu 50 de ani in urma fata de Occident... din cauza ATITUDINII!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...