vineri, 13 februarie 2009

La Cabana Sambata

Intr-o minunata dimineata de aprilie (2008) ne-am imbarcat ca de obicei in masina si am pornit spre munte. De aceasta data am ales valea Sambetei, iar tinta noastra a fost Cabana Sambata.



Putin mai sus de manastire am lasat masina si am apucat-o pe drumul forestier.

Inundatiile si viitura din anul anterior si-au lasat amprenta puternic asupra vaii. La jumatatea traseului drumul forestier se transforma intr-o poteca minunata ce merge paralel cu albia raului.




Peisajul din jurul nostru iti taia respiratia ... la fel ca si traseul...








Si iata si cabana! Sub razele soarelui primavaratic am luat o gustare (adusa la pachet de acasa) si am baut un ceai fierbinte.



Dupa o pauza de vreo 2 ore ne-am luat ramas bun de la cabanier si am facut drum intors.





Drumul nu a fost asa lung, dar ne-am oprit des pentru a surprinde natura in fotografii.


Daca va hotarati sa luati si voi calea muntelui, nu uitati sa protejati natura!

vineri, 6 februarie 2009

Sarmizegetusa Regia - un taram de legenda

Satui de lunga iarna care parca nu mai trecea, am hotarat sa ne dezmortim picioarele cu o usoara plimbare. Iubitori ai muntelui, de acesta data am ales o destinatie substrat istoric: Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia. Accesul e destul de usor, iar traseul nu ridica probleme. Am plecat din Sibiu duminica dimineata in jurul orei 10 cu masina. Traseul cu masina e Sibiu-Orastie (aici exista indicator "Cetatile dacice")-Costesti-Gradistea de munte-Ocolil silvic-pod. La pod am lasat masina. Doar suntem oameni ai muntelui.
De la pod incepe un drum forestier (care poate fi urcat si cu masina - eu una nu va indic). Pe langa drum siroieste un rau de munte. El ne-a insotit pana aproape de cetate.

Natura din jurul nostru anunta venirea primaverii, doar era sfarsitul lui martie (2008).

Totul in jur inspira maretia si importanta locului, un loc totusi uitat de lume...

Si iata ca am ajuns si noi pe taramul unde acum 2000 de ani era o cetate mareata.

Este de remarcat asemanarea uimitoare intre planurile sanctuarului mare rotund de la Sarmisegetuza Regia si al celui de la Stonehenge, care este atat de evidenta, incat creeaza impresia ca planurile au fost desenate de acelasi personaj (diferente existand doar in privinta dimensiunilor si a materialelor de constructie).

Cadranul solar sau "soarele de andezit", care este foarte asemanator cu celebrul calendar Maya, a fost construit cu materiale aduse cel putin 100 km - de la Magura Calan, ramane un mister...

Se pare ca nici dacilor nu le era strain sistemul de canalizare.

Coplesiti de maretia locului, am luat o pauza de meditatie.

Sunt locuri de care oamenii au uitat, dar poate ca e mai bine asa, deoarece acolo unde omul ajunge usor si des, apare si stricaciunea si mizeria.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...